18 december 2008

Skolbesök

För att informera om Udda-valet kommer Ungdomsrådet att komma till alla högstadieskolor och berätta om Udda-valet och svara på frågor, de kommer också att gå till fritidsgårdarna.

I tisdags var jag och Yvonne och Frida från Ungdomsrådet på Västerskolan i två timmar och delade ut broschyrer och pratade med folk. Det var roligt och det var flera som hade spontana idéer på vad man skulle kunna göra med pengarna. Vi kommer dit igen efter jul!

Samtidigt delade elevkåren på Sinclair ut massa gratis pizza och Valentina, som är med både i Ungdomsrådet och elevkåren passade på att dela ut broschyrer även där då.



Några skolor har redan bokat in dagar när Ungdomsrådet kommer att komma ut och informera.
Dessa tider kommer de till din skola, missa inte det!

Ramneröd 22 och 26 januari 2009
Äsperödskolan 15 januari, 2009 på förmiddagen
Norgårdenskolan 15 januari, 2009 på eftermiddagen

Ha det/Josefina

Omröstning i Ungdomsfullmäktige 19 nov

En viktig händelse i Udda-valets ännu rätt korta historia var när Ungdomsfullmäktige fick i uppdrag att besluta hur röstningsförfarandet i Udda-valet ska gå till.

19 november, 2008 var det Ungdomsfullmäktiges sammanträdde på Bohusläns Museum. Först höll Valentina, Frida och Yvonne från Ungdomsrådet en presentation om vad Udda-valet är och går ut på. Sen ställdes Ungdomsfullmäktiges ledamöter inför två olika alternativ.

Alternativ A:
Ungdomsfullmäktige röstar på alla förslag efter mässan.
Det förslag som får flest röster i den omröstningen genomförs.

Alternativ B:
Alla Uddevallas unga i åk 7-9 och på gymnasiet får rösta på alla inkomna förslag efter mässan. Det förslag som får flest röster i den omröstningen genomförs.
Ungdomsfullmäktige diskuterade för- och nackdelar med de olika alternativen, och gick sedan till omröstning. Där beslutades att alla unga ska få rösta, dvs. alternativ B.


Här kan ni kolla på lite bilder hur det såg ut och här kan ni läsa protokollet från mötet.

Grymma brudar i Ungdomsrådet

Alla UFs ledamöter fick registrera vilken skola och program de gick på.

Ungdomsrådet presenterar Udda-valet för Ungdomsfullmäktige.

Vad är Udda-Valet egentligen?

Udda-valet är en del av det treåriga EU-projektet MötesplatS Medborgare (MSM). MSM ägs gemensamt av Fredrikstads kommun i Norge och Uddevalla kommun. Projektet går ut på att öka medborgarnas inflytande och påverkan i kommunerna, och har tre målgrupper: invandrare, företagare och unga. Två övergripande fokusområden finns också: miljö/klimat och trygghet.

Udda-valet är en aktivitet för unga och går ut på att öka ungas inflytande i kommunen, kopplat till budget och gemensamma resurser. I våras började vi planera aktiviteten ihop med Uddevallas Ungdomsråd och under hösten har vi fortsatt jobba tillsammans. Samma aktivitet kommer att genomföras i Fredrikstad också, under 2009.

Udda-valet går alltså ut på att alla unga i åk 7-9 och på gymnasiet i Uddevalla ska kunna lämna in förslag på nåt man vill göra för att Uddevalla ska bli mer miljövänligt, finare, roligare, tryggare eller vad som helst som gör det bättre och roligare att vara ung i Uddevalla. Förslagen ställs sedan ut på Bohusläns Museum och därefter röstar alla i åk 7-9 och på gymnasiet på det förslag man tycker bäst om. Det förslag som får flest röster genomförs sedan med budgten som är 200 000 kr.

Förslagen ska vara inlämnade senast 27 februari, 2009 och sen lämnar man in det man vill ställa ut på utställningen som ska illustrera förslaget mellan 3-4 april, 2009 på Bohusläns Museum.

Här kan du läsa mer eller lämna ditt förslag!

Ha det gött!

/Josefina

Udda-valets blogg igång

Hej!

Nu är Udda-valet igång och i den här bloggen kommer du att kunna läsa nyheter, kolla på bilder, kommentera och diskutera Udda-valet. Så fort nåt nytt händer kommer det upp här!

Prenumerera gärna på inläggen i bloggen så du inte missar nåt viktigt.

Har du några frågor eller funderingar kring Udda-valet är det bara att kontakta mig på

josefina.andersson@uddevalla.se
eller via kommunens växel 0522-69 60 00 och fråga efter Josefina Andersson.

Vi ses!

Josefina